2014 m. sausio 20 d., pirmadienis

Kelionė. JAV. Viskas, kas buvo iki Naujų metų

Ir jei ateis toks laikas, kad išmintis mane apleis, - beje, ji mėgsta tai daryti! - tada ir mano išdidumas teišskrenda su kvailumu manuoju.
Friedrich Nietzche. Štai taip Zaratrusta kalbėjo



Jei manęs klausdavo, kodėl vykstu į JAV, man nebuvo sunku atsakyti, juk Naujieji metai. O po to jau buvo galima galvoti apie kitas priežastis, dėl kurių ten reikia vykti. Nors esu didelis tinginys ir ligi šiol stengdavausi kuo mažiau pamatyti svečioje šalyje, tai prieš kelionę į JAV, sau pasakiau, kad stengsiuosi pamatyti kuo daugiau. Per dvi dienas ne tiek mažai ir pamačiau, nors, buvo galima daug daugiau.
JAV neišvengiamai reikia automobilio. Čia atstumai dideli, o norint kuo greičiau juos įveikti, automobilis tikrai reikalingas. Arba keliauti metro, traukiniais, autobusais. Jei lendi į metro, visas gyvenimas lieka tau virš galvos, todėl nieko nepamatai. Nors gali sutikti daug įvairiausių žmonių. 


Kadangi esu apsistojęs Jersey mieste, o tai kita valstija (kad ir kaip keistai tai galėtų skambėti), tai visas keliavimas vyko metro. Reikėjo pervažiuoti upę ir išlipti jau kitoje valstijoje, NY. Metro (arba Path) buvo labai lengvas, nes jis nuo Journal Square (Jersey mieste), kur mane paleisdavo autobusas, važiavo iki 33rd gatvės Manhattan'e (sustodamas 9th, 14th, 23rd gatvėse) arba iki World Trade Centre stotelės.

Keliavimas autobusu iki Journal Square, Jersey. Filmavau iki kol vairuotojas liepė išjungti

Iki pat Naujųjų aš ir važinėjau tuo Path, tiesa, tik pirmyn ir atgal. O jei reikėdavo nueiti kur nors, tai metro nesinaudojau. 
Nežinau kaip jums, bet gal čia tik man įvairūs atstumai, kurie siekia 5-7km, atrodo netolimi. Atsimenu, kada su Saule vaikštinėjom Berlyne, tai per dieną tikrai nemažai kilometrų suvaikščiodavom. Buvo taip, kad vakare nieko nebesinorėjo, tik kuo greičiau įveikti kokius 7km iki viešbučio ir kristi į lovą.
Išlipęs 9th gatvėje Manhattan'e, sėkmingai nueidavau iki Centrinio parko, kuris yra už ~4 mylių, einant tiesiai. Kai paklausdavo, ar visur eidavau pėsčias, tai sakydavau, kad taip. Kai kam tai sukeldavau šypseną ir nuostabą. 

Žinoma, jie įpratę prie važinėjimo ir nuėjimas į parduotuvę jiems atrodo tolimas kelias, todėl reikia kelis šimtus metrų pavažiuoti automobiliu. O gal taip greičiau? Nors kai kuriais atvejais tikrai taip neatrodo, nes automobilių srautai - didžiuliai. 
Kadangi pasižiūrėjus NBA rungtynes, galų gale reikėjo nukeliauti ir iki "must see" vietų, tai šeštadienis buvo skirtas keliavimui iki Ellis bei Liberty salų. Taip pat ir sienos, kuri yra skirta 9/11 aukoms atminti. 
9/11 aukų atminimo siena



Įspūdinga vieta ir vaizdas, kuris matomas iš tos vietos. Sunku net įsivaizduoti, kaip viskas turėjo atrodyti tą dieną, kai vyko ši tragedija. Nes vaizdas matomas labai švariai ir atrodo, kad visi pastatai yra šalia.
Vaizdas iš laivo

 Gerai, kad buvo rytas, tai žmonių ne tiek daug. Atplaukia laivas, sušoka visi ir plaukia. 
Apie salas nieko nerašysiu, nes išlipęs nebuvau. Viskas matosi iš nuotraukų. Nesinorėjo leisti laiko vaikštant (arba bėgiojant, kad greičiau būtų) po pastatus, kurie man nelabai įdomūs. Vietos, kurios yra "must see" sąraše, turi būti apibėgtos, padarytas check-in'as ir ramu. O grįžus namo galima paskaityti ir pasigilinti kur buvai ir ką matei (arba prieš kelionę tą padaryti, kad jaustumeisi protingesnis ir žinotum kur važiuosi).

Turistų pačiose salose - labai daug.  Bet srautai labai šauniai reguliuojami, tai problemų nebuvo. Man beliko tik užsiimti geriausias vietas ir užsidėti geriausią objektyvą, kad gaučiau tokią perspektyvą, kokios norėjau. 
Viskas užtruko kiek daugiau nei valandą. Daugiau laiko ir nereikėjo. Kadangi neturiu jokio noro stovėti šalia kokio objekto ir sulenkus ranką per alkūnę ir ties pilvu, bamba, rodyti iškeltą nykštį į viršų (tipinė marozų poza), tai laiko daug neprireikė pamatyti šias dvi salas. 

Ore visados skraido bent keli sraigtasparniai. Man paaiškino, kad čia viena iš turizmo formų, kada gali sėsti į sraigtasparnį ir paskraidyti virš miesto. Nežinau kiek tai kainuoja, bet turėtų būti įdomu (pagooglinau, ~$145 vienam žmogui). Gal aš palauksiu kol pats galėsiu nusipirkti tokį aparatą ir paskraidyti kiek norėsiu.



Sugrįžus atgal į vietą, iš kurios išplaukiau, žmonių eilė, laukiančių išplaukti buvo gal kelis kartus ilgesnė, nei turėjau laukti aš. Einant pro automobilių stovėjimo aikštelę matėsi, kad yra atvykusių iš kitų valstijų. Po švenčių, savaitgaliais, žmonės keliauja ir lanko objektus. Gerai, kad mes turime akropolius, juos irgi galima savaitgaliais aplankyti. Arba savaitgalio kelionė į Londoną, Berlyną, Paryžių. Kas kaip kam patogiau.

Sena Jersey traukinių stotis. Visiškai šalia 9/11 monumento

Dvi salos aplankytos, liko tik World Trade Centre vieta. Labai greitas nuvažiavimas su traukiniu ir jau vietoje. 
Pastatas, kuris jau iškilo, bet dar neįrengtas iki galo - įspūdingas. Pagal aukštį jis nėra aukščiausias JAV, bet prikabino ilgą anteną ir tapo aukščiausiu. Aplink jį vyksta statybos, todėl judėjimas labai apribotas. Ground zero taip ir nepamačiau iš arti. Žmonių irgi daug. Visi zuja aplink ir fotografuojasi. 

World Trade Center

Ugniagesiai gelbėtojai išskubėjo


Dar vienas check-in padarytas.
Prekybos centras, kuriame galvojau užtrukti apie pusvalandį, užtrukau ~2 valandas. Truputį gailėjausi, kad keliauju be lagamino, tik su kuprinę, bet vis tiek sakiau, kad viskas sutilps ir Ryanair prie manęs neprikibs grįžtant. Iš tiesų, tai gailėjausi ir dėl to, kad turiu per mažai pinigų. nes daug daugiau visokių rūbų ir nerūbų norėjosi nusipirkti.
Pradėjo temti, tai pats laikas traukti į namus. 
Baigėsi šeštadienis, o sekmadienis turėjo būti toks, kad visą dieną lietus. Rain storm. Per TV visa gerkle rėkia jos ir jie, kad bus baisu, žmonės, saugokitės, niekur neikit ir sėdėkit namuose, nes rain storm. Na, galvoju, bus smagu. Nes norėjau pajusti jų tuos uraganus ir štormus. 
Kadangi vis dar neprisitaikęs prie jų laiko, tai miegoti einu pakankamai anksti, apie 20h jau gesinu šviesą ir ate ate (jų laikas + 7 valandos = laikas Lietuvoje). Bet atsikelti pavyksta labai anksti. Čia šioks toks privalumas. 
Man visą laiką sunkiai sekėsi su dienomis. Nežinojau kuri savaitės diena yra ir kuri mėnesio diena. Vis pasitikslindavau kuri šiandien diena. Tai sekmadienis prasidėjo nuo pusryčių vienoje pakelės kavinių. 
Įgavau fobiją tokioms vietoms. Gauni meniu, išsirenki kokį patiekalą ir galvoji, kad bus viskas. Bet ne, tavęs dar klausia kaip paruošti, su kuo valgysi, ką dar pridėti. Tada mirksiu akimis ir žagsiu, nes nelabai suprantu ko iš manęs nori. O pasirodo, kad turėjau pasakyti, ar noriu pilnai iškeptos kiaušinienes, ar ne, kokios dienos: juodos, baltos, ar dar kažkokios, taip pat dar kažko klausė, bet nieko nesupratau. 
XXL dydžio porcijos yra gėris. Pas mus - family size, pas juos - medium. Tas man patinka. 
Rain storm! T.y. lietus, toks lengvas, pavasarinis lietus. Bent Jersey. Galvoju, ar vykti į miestą, ar ne. Tikrai būsiu šlapias. Vienaip ar kitaip. Lieku namuose. Nenoriu susirgti. Belieka sulaukti to tikrojo rain storm. Per visą dieną net kaip iš kibiro nepylė. Tai likau nusivylęs. Ta proga aplankiau kelis prekybos centrus ir dar keletas rimtų pirkinių įsigyta. 
Sekmadienis praėjo lėtai ir beveik neįdomiai. Bet galėjau susidėlioti viską, ką jau turiu, susirašyti ką aplankiau ir rimčiau pagalvoti apie Naujųjų metų sutikimą. 

***

Rytiniai pirmadienio vaizdai.

Šunų vedžiotojai. Jie surenka šunis iš šeimininkų ir vaikšto su jais po miestą. Ir uždirba už tai pinigus





Pirmadienį nutariau aplankyti The High Line. 

Trumpas copy/paste tekstas iš Wikipedia: The High Line is a 1-mile New York City linear park built on a 1.45-mile section of the elevated former New York Central Railroad spur called the West Side Line, which runs along the lower west side of Manhattan; it has been redesigned and planted as an aerial greenway.

Prie įėjimo į The High Line

Sako, kad ten vasarą labai gražu. Na, aš nekaltas, kad atvykau žiemą. Bet pasivaikščioti kiek aukščiau nei važiuoja automobiliai - įdomu. Pasakoti nelabai ką yra, tiesiog reikia paeiti ir pamatyti viską. Pateiksiu keletą nuotraukų iš to, kas ir kaip matosi einant High line.

Vaizdai, kurie matosi einant šiuo taku: 











Nebenaudojama benzo_kolonkė



Kitas objektas - Jungtinių tautų būstinė. Ji kiek tolokai nuo The High Line, bet einant iki jos, galima daug ką pamatyti. Priklausomai nuo to, kuriuo avenue eisi, tai tą ir pamatysi. 

Vaizdai, einant Jungtinių Tautų būstinės link:











Čia to baisia turtingo dėdės butas

Galima kaip kokiam skėriui lankstyti per visus ir kuo daugiau pamatyti, bet juk aš ne lakstyti atvykau, o tik pasivaikščioti, tai ėjau 7 ave. Jei gerai pamenu. Taip per aplinkui pasiekiau 1 ave ir čia tas didžiulis pastatas, prie kurio daug vėliavų ir vėl turistų jūra. Ar gražu? Ne. Tik smalsu kaip jis atrodo gyvai.





Šiandien užteks. Dar grįžtant aplankiau kelias vietas, kurios pasirodė įdomios ir viskas. Diena baigta, laikas traukti atgal. 

***

Antradienis. Nauji metai. Lietuva juos sutinka daug anksčiau, bet taip jiems ir reikia, tegul džiaugiasi, o aš palauksiu, būsiu kantrus. Čia mane balamutino pasirinkimai. Buvau užsinorėjęs dalyvauti viename naujametiniame vakarėlyje Quince, bet nuo jo iki Times Square - labai toli. O ir čia norėjau sudalyvauti. Quince startas - 21h. Jei ten einu nuo pradžių, tai galvoju, kad kokią 22h turėjau bandyti nusigauti iki Times Square, bet po to grįžti atgal kaip ir neapsimokėtų, nes vėl ilgas kelias, o kol grįšiu, tai visi baliai ten baigsis. O man dar pasakoja, kad Times Square bus labai daug žmonių ir ten jau nuo ryto renkasi ir užsiima vietas. Man sunku tuo patikėti, nes niekad nemačiau ir neįsivaizduoju kiek ten žmonių gali būti.
Taip begalvojant kur eiti ir ką pamatyti, atsiranda trečia galimybė, naujus sutikti Webster Hall. Pagal video iš praėjusių metų, ten turėtų būti liuks. Ką daryt? 

Ai, šimtas metų tas Quince, varom į Times Square, po to į Webster Hall. 16h iš namų, apie 17h jau prie 33rd gatvės. Įėjimas į 7 ave, kuriame yra Times Square, aptvertas, tad reikia iškoti kur galima į jį patekti. Įleidžia tik tuos, kurie eina į kokį klubą, esantį tame ave, arba turinčius bilietus. Taip nuo 33rd gatvės nuėjom iki 58th gatvės, čia buvo galima patekti visiems tiems, kurie nori. 
Gatvės tuščios ir žmonių kai kur visai mažai

Policija aptvėrusi 7 avenue ir gretimas gatves

Čia tik tiek šioje vietoje. Jie nori patekti į Times Square

Dar vienas postas

Detali apžiūra ką turi. Negalime kuprinių, didelių tašių, ginklų, peilių ir kitokių daiktų. Turi palikti juos, arba neįleis. Šiaip ne taip prasibroviau ir bėgam toliau. Taip pro kokius 5 patikrinimo punktus. Bėgam toliau ir ... atsimuši į žmonių sieną. Viskas. 53rd gatvė. Niekur toliau nepraeisi. Nebent gali rėkti: praleiskite mane, turiu bombą. 
Čia ne atimti daiktai. Čia palikti, nes jų neleido įsinešti. Abejoju, ar jie juos susigrąžino. 

18:45h prasidėjo laukimas. Žmonių daug, kaip ir gerai, kol kas nešalta, bet nuobodu. Wi-fi nėra, žmonės šneka kas sau, daugiausia ispaniškai. Pakalbėjom su viena pora, kuri atvyko iš Washington DC, vyras žinojo Lietuvą, nes yra čia buvęs. Uch, smagu. 

Va taip atrodė laukiančių minia



Svarbiausia - sugalvoti žaidimų, kad nebūtų nuobodu




Belaukiant atsirado tokių, kurie atsisėdo ant žemės, be baimės atšalti visus užpakalius ir pūsles. Aš to pabijojau. Well, 20h. Valio!!! Dar keturias valandas liko laukti. Bet jau pradedu abejoti ar verta. Dėl 5-10 sekundžių vaizdu, kurio beveik nematysiu, laukti dar keturias valandas? 

Čia tik tiek laukia

21h, valio. Bet jau be šauktukų. Buvo pasirinktas sprendimas nebešalti, truputį užkąsti kavinėje ir vykti į Webster Hall. Einant pasigauti taksi, drebėjo visas kūnas nuo šalto vėjo. Beliko palinkėti sėkmės visiems, kurie liko stovėti. 
Išsilaisvinom

Su taxi per pusę Manhattan'o iki salės, kurioje žmonių tiek pat, kiek buvo laukiant naujų metų 53rd gatvėje, tik viskas po stogu. 
Naktinis taxi

Ne vienas sakė, kad žmonių ryškiai per daug. Na nieko, užtat šilta. Trumpas aplinkos įvertinimas, keli kadrai ir laukiam naujų Per juos leidžia labai daug balionų. 
Eilės visur, kur tik galima: prie baro, prie rūbinės, prie tualetų, prie scenos, prie panelių, prie ....
00:00 susprogdino išleistus balionus ir šokiai tęsiasi.
Happy New Year. 
Nauji metai Webster Hall


Naujų metų foto:



































*****


Kitų metų apžvalga jau netrukus. O joje - Bostono snow storm, temperatūrų skirtumai, Harvard ir MIT, naktinis Boston ir skirtumai nuo NYC.

1 komentaras: